Bina Temelleri İçin Temel Su Yalıtımı

Bina Temelleri İçin Temel Su Yalıtımı

Bina Temelleri İçin Temel Su Yalıtımı

Temel su yalıtımı, binaların toprakla temas eden bölümlerinde oldukça önemli bir konudur. Binanın yükünü taşıyan ve bu yükün orantılı bir şekilde dağılmasını sağlayan bölümü temelidir. Yeni yapılan binaların, inşa edilen köprülerin, yolların, otoyolların kazı çalışmalarından sonra suyun olumsuz etkilerinden korunması gerekir. Dayanımlı ve uzun ömürlü olması için bu konuya oldukça fazla önem verilir. Temelde kullanılacak olan yalıtım ürünleriyle suyun etkilerinden binanızı koruyabilirsiniz.
Temel kazı çalışmaları yapıldıktan sonra toprağın yapısına uygun olarak su yalıtım çalışmalarının uygulanması gerekir. Bazı bölgelerde toprağı kazdıkça su çıkar. Yer altı sularının fazla olduğu bölgelerde yalıtım çalışmalarının ilk basamağını drenaj oluşturur. Drenaj çalışmalarıyla temele dolan suyun tahliye edilmesi sağlanır. Drenaja uygun su boruları kullanılarak suyun yönü değiştirilir. Sonrasında temel atılarak yalıtım çalışmalarına başlanır.

Temel Su Yalıtımı Yapılma Nedenleri

Temel su yalıtımı öncelikle betonun dayanımını artırmak amacıyla yapılır. Beton, su geçirgen bir üründür. Eğer suya maruz kalırsa zamanla çatlar ve özelliğini yitirir. Bu durum betonun dayanım gücünü azaltır ve yapının bütünlüğüne olumsuz etki eder. Temelden yukarıya doğru ilerleyen su binalarda nem ve rutubete yol açacaktır. Duvarlarda küflenme, sararma ve kötü kokular zamanla ortaya çıkar.
Temelde yapılan su yalıtım çalışmalarıyla tüm bu olumsuzlukların engellenmesi hedeflenir. Nemi kontrol atına almak, suyun geçirgenliğini azaltmak ısı yalıtımını sağlamak için de önemli bir durumdur. İç kısımlarda ısı transferini azaltır ve sıcaklığı dengede tutarsak bu durum enerji verimliliğinin sağlanması için de büyük bir önem taşır.

Temel Su Yalıtımı Uygulama Basamakları

Temelde yapılacak olan su yalıtım çalışmalarında malzeme seçimi oldukça önemli bir konudur. Tercih edilecek olan doğru malzeme ve uygulama teknikleriyle verimli bir çalışmanın yapılması gerekir. Temellerde membran kullanımı oldukça yaygın olsa da kristalize etkiye sahip olan beton katkıları da betonun içinde kılcal boşlukları kapatarak su geçirmez hal almasını sağlamaktadır.
Temel su yalıtımı için malzeme tercihlerinin toprağın yapısına, iklim şartlarına, temel türüne göre olması gerekir. Yalıtımdaki ilk adım temel yüzeyinin düzgün bir şekilde yalıtıma hazırlanmasından başlar. Tercih edilen malzeme doğru tekniklerle uygulanmalıdır. Sadece temel değil perde betonlar, kolon bağlantıları, temel köşeleri ve boru geçişleri de su sızıntılarına karşı yalıtılmalıdır.
 
 
 
 
 
 
 
Okunma: 32     Tarih: 21.05.2024