Islak Zeminlerde Yapılan Su Yalıtım Çalışmaları
Islak Zeminlerde Yapılan Su Yalıtım Çalışmaları
Su yalıtımı binaların iç kısımlarında ve ıslak zeminlerde de yapılmaktadır. Banyo, tuvalet ve mutfak gibi alanlar ıslak zemin olarak adlandırılır. Buralarda bulunan su boruları yer kaplama malzemesinin altından tüm evi dolaşmaktadır. Su borularının, vananın, giderlerin yalıtılması gerekir. Bunlardan başka yer zemininde de su yalıtım çalışmaları yapılır. Amaç hem konutu suyun olumsuzluklarından korumak hem de alt kata su sızıntısını engellemektir.
Islak zemin su yalıtımları genellikle şap döküldükten sonra yapılmaktadır. Kuruyan şapın üzerine, tercih edilen su yalıtım malzemesi kullanılır. Özellikle köşeler ve yan duvarların yalıtılması konusuna önem vermeniz gerekir. Zemini düz hale getirdikten sonra her bölgesine yalıtım malzemesini kullanmalısınız.
Islak Zemin Su Yalıtımları
Islak zeminlerde gerekli olan su yalıtım çalışmaları yapılmazsa evin diğer kısımlarının bu kötü durumdan etkilenmesine neden olursunuz. Banyodan ya da mutfaktan yayılan sızıntılar oda duvarlarını da olumsuz yönde etkiler. Evde rutubete ve neme neden olur. Duvarlarda kabarma, sararma, küflenme sonrasında kötü kokular evinizi kaplar. Tüm eşyalar ve giyim ürünleri bu durumda zarar görebilir. Soluduğunuz hava sağlıksız bir ortamı size sunacağı için hastalıklara yakalanma riski de artabilir.
Su yalıtımı uygulamaları ile karşılaşacağınız tüm olumsuzluklardan korunabileceksiniz. Sorun çıkarmayan, sizlere sağlıklı ortamlar oluşturan, dayanım gücü yüksek ve uzun ömürlü binalar elde edebileceksiniz. Özellikle banyolar devamlı ıslak kaldığı için bu bölümde fayans altına mutlaka su yalıtımı yapılmalı, gider süzgeçlerinin etrafı yalıtılmalı ve su eğimi konusuna önem verilmelidir.
Islak Zemin Su Yalıtım Uygulamaları
Islak zeminlerde su yalıtım uygulaması yaparken en önemli nokta kullanılan süzgeçlerdir. Bu bölgelerde çift yönlü yalıtım süzgeçleri kullanılmalıdır ve mevcut gider sistemine bağlanması gerekir. Yalıtım yapılacak olan zemin hazırlanmalıdır. Bozuk yerler varsa tamir edilmelidir, kenar ve köşelere dikkat edilir. Zemin kaplama malzemeleri yalıtım kuruduktan sonra uygulanır.
Fayans ya da mermer gibi mutfak ve banyolarda kullanılan ürünler suya karşı dayanıklıdır. Fakat bunların birleşim yerlerinde derz kullanılır. Bu derzler zamanla özelliğini yitirir. Kullanılan temizlik ürünleri, asit içerikli malzemeler derzlerin aşınmasına neden olur. Suyun alt tabakaya ilerlemesi
su yalıtımı yapılan zeminlerde kötü sonuçları ortadan kaldırır.