Temel Su Yalıtımı Neden Yapılmalı?
Temel Su Yalıtımı Neden Yapılmalı?
Temel su yalıtımı özellikle yeni yapılan binalar için zorunlu bir uygulamadır. Bina temeli atılmadan önce yalıtım çalışmalarının yapılması binayı suyun olumsuz etkilerinden koruyacaktır. Binanın ağırlığını taşıyan en önemli bölümü temelden oluşur. O yüzden de temel çalışmalarına büyük bir önem verilir. Zeminin durumuna, kat sayısına, yapının kapladığı alana uygun olarak temel derinliği belirlenir. Bunun için zemin etüdü mühendislerinden yardım alınır.
Temel derinliği her binada aynı değildir. Yapının yüksekliğinin altıda biri oranında temelin kazılması gerekecektir. Toprağı kazdıkça yeraltı sularının yeryüzüne çıktığını göreceksiniz. Yakın bir zamanda kazılmış olan toprağın suyla dolduğuna da rastlayabilirsiniz. Bu suyun boşaltılması yani tahliye edilmesi temel atma çalışmalarında yapılır. Sadece bu yeterli olmaz. Temel demirleri döşenmeden önce yalıtım yapılarak binanın sudan korunması gerekir.
Temel Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Temel su yalıtımı öncesinde drenaj sistemi kurularak yağmur ve yeraltı suları tahliye edilir. Bunun için geniş drenaj boruları kullanılmaktadır. Yüzeyin hazırlanması, düz bir zeminde yalıtım malzemesinin kullanılması gerekir. Tercih edeceğiniz yalıtım malzemesini temel türüne, binanın kapladığı alana ve iklime uygun olarak seçmelisiniz. Membranlardan başka kristalize etkiye sahip olan beton katkıları temel yalıtımlarında kullanılır.
Temelde kolonlar, perde duvarlar, tesisat boruları gibi elemanlar bulunur. Bu bölümlerin temelle birleştiği köşe ve kenarlarının ayrı olarak yalıtılması gerekir. Tercih edilen yalıtım malzemesinin kullanım aşaması oldukça önemlidir. Bohçalama yöntemi zemin suyunun temel ve yan duvarlara etki etmesini engeller. Binada tam bir yalıtım çalışmasının yapılmasında bohçalama oldukça önemlidir.
Temel Su Yalıtımı Önemi Nedir?
Temel betonunda yalıtım çalışmaları yapılmazsa suya maruz kalan beton çatlar ve özelliğini yitirir. Suyun betona nüfuz etmesi dayanımını azaltır. Yani suyu emen ve hapseden betonun gücü gittikçe azalır, bina dayanıksız bir hal alır. Bu durum da oldukça tehlikelidir. Temelde bulunan demirlerin paslanması, korozyona uğraması yine binada yapısal hasara neden olacaktır.
Temel su yalıtımı çalışmaları nem ve rutubet gibi binaları olumsuz yönde etkileyen durumlar için de büyük bir öneme sahiptir. Temelden itibaren suyu emen bina zemin, bodrum, sığınak ve otopark gibi bölümlerde rutubete neden olur. Bu durum üst katlara doğru ilerleyerek sağlıksız ortamların oluşumunda etken bir hal alır. O yüzden hem dayanıklı hem de sağlıklı binalar için temelde yapılacak olan yalıtımlara önem verilmelidir.