Temel Su Yalıtımında Drenajın Önemi

Temel Su Yalıtımında Drenajın Önemi

Temel Su Yalıtımında Drenajın Önemi

Temel su yalıtımı denilince binaların taşıyıcı elemanı olan temelinin sudan korunması için yapılan çalışmalar akıllara gelir. Bu çalışmalar arasında drenajın büyük bir önemi bulunur. Temel kazısı sırasında ortaya çıkan suların hızını kesmek, direncini düşürmek ve olabiliyorsa yönünü değiştirerek bina çevresinden kanalizasyona aktarmak için yapılan çalışmanın adı drenaj olmaktadır.
Uzun ömürlü binalar ve dayanımı yüksek yapılar elde etmek için özellikle temeli sudan korumak gerekir. Bina için oldukça fazla tehlike arz eden unsurlar arasında su bulunur. Yağmur, kar, yer altı suları binaların temeline, iç ve duvarlarına olumsuz yan etkilere neden olur. Drenaj çalışmalarıyla tüm bu sular için gerekli eğim sağlanmakta ve binadan uzaklaştırılarak yapı korunmaktadır.

Temel Su Yalıtımında Drenajın Uygulanması

Temel su yalıtımı çalışmalarında drenaj, aşırı suların tahliyesini ifade eder. Bunun için özel borular, filtreleme sistemi kullanılır. Gerekli olan eğimin verilmesi için de hesaplama doğru yapılmalıdır. Poliüretan, çimento ve bitüm esaslı malzemeler dış drenajda tercih edilen ürünler arasında bulunur. Kazı çalışmalarının yapılması, kazı derinliğinin de 30-50 cm arasında olması gerekir.
Kazı çalışmalarından sonra membran uygulaması yapılır. Drenaj için boru hatlarının yerlerinin belirlenmesi ve döşenmesi gerekir. Uygulamadan sonra da drenaj hattının üstü toprakla kapatılır. Drenajda suyun hızını kesmek için küçük çakıl taşları da zeminde kullanılabilir. Doğru ve binaya faydalı olacak drenaj çalışması için mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

Temel Su Yalıtımında Drenajın Faydası

Binalar için tehlikeli olan su, yakın zamanda nem ve rutubete neden olacaktır. Duvarların küflenmesi, kararması, koku problemi binayı etkileyen sudan dolayıdır. Budan daha da önemlisi depreme dayanıklı olan binalarda yaşam sürmek için drenaj çalışmasıyla suyun etkilerini azaltmak gerekir. Yer altı sularının basıncını düşürmek, kuru bir zemin elde etmek için drenaj, özellikle sulu olan toprak cinslerinde mutlaka yapılır. Dere yataklarında inşa edilen evler, sulak arazide konumlanacak olan yapılar için drenaj şarttır.
Temel su yalıtımı ile bina temelinde bulunan demirlerin korozyona uğramasını önleyerek uzun ömürlü ve dayanımı yüksek yapılar elde edersiniz. Böylece bodrum katlarında, bina zeminlerinde bulunan otopark ya da sığınak gibi alanlarda nem ve rutubet sorunu da yaşamazsınız.
Okunma: 57     Tarih: 18.02.2024