Temel Su Yalıtımı Nasıl Yapılmalı?

Temel Su Yalıtımı Nasıl Yapılmalı?

Temel Su Yalıtımı Nasıl Yapılmalı?

Temel su yalıtımı bütün binaların gücünü artırmak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için yapılması gereken uygulamalardan biridir. Temelde yapılacak olan su yalıtımları, temel betonundan önce uygulanır. Grobeton dediğimiz temelin altına dökülen beton türü zemini korumak amacıyla uygulanır. Su yalıtımı uygulamaları öncesinde grobeton yüzeyi pürüzsüz bir hale getirilmelidir. Bitümlü membran grobeton üzerinde su yalıtımını sağlamak için yapılır.
Temel betonu dökülmeden önce yapılacak olan bu çalışmalar binayı zeminden gelecek sulardan koruyacaktır. Ayrıca perde betonlarda ve binanın dış yüzeylerinde de bu uygulamalarla binanın temelini yer altı sularından ve biriken yağmur suyu birikintilerinden korumuş olursunuz. Tüm bu çalışmalar yeni inşaatlarda uygulanır. Mevcut olan binalarda da yapılan bazı temel su yalıtımları da bulunmaktadır.
 

Temelde Yapılan Su Yalıtımının Önemi

Temel su yalıtımı çalışmaları ile binalarınıza birçok avantaj kazandırabilirsiniz. Temeli sağlam olan binaların ne kadar önemli olduğunu herkes bilir. Özellikle depreme dayanıklı olarak yapılan binalarda temel çalışmalarına büyük önem verilir. Temeli sudan korumak korozyonu yani paslanmayı önleyecektir. Temel demirleri ve taşıyıcı elemanların ömrünün uzun olması, paslanmaması dayanıklı binalar elde edilmesini sağlar.
Binaların taşıyıcı elemanlarının özelliğini yitirmemesi için su yalıtımı uygulamaları dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Paslanmış olan demirler mukavemetini kaybedecektir. Bu da binanın güçsüz ve korumasız hale gelmesine neden olacaktır. O yüzden yıllar boyunca dayanıklı binalara sahip olmak istiyorsanız temeldeki su yalıtımlarına önem vermelisiniz. Özellikle temeli sulak olan ve yer altı sularına maruz kalan yerlerde bu durum daha da önemlidir.
 

Temel Su Yalıtımı Uygulamaları

Binanın toprak altında kalan tüm bölümlerinde su yalıtımı uygulamaları yapılmalıdır. Çünkü zaman içinde binaların zeminlerinde su birikintisi söz konusu olabilmektedir. Bohçalama adı da verilen bu uygulamalarla yer altı sularından binayı korumak gerekir. Hatta temel kazısı sırasında aşırı su çıkan yerler için drenaj çalışması da yapılması önerilir. Biriken suyun tahliye edilerek ana kanalizasyona bağlanması zemindeki su birikintisini önleyecektir.
Temel su yalıtımı uygulamaları bilirkişiler tarafından yapılmalıdır. Kullanılacak malzemeler tespit edilmeli ve doğru tekniklerle yapılmalıdır. Temeldeki izolasyonu sağlamak için uzman kişiler hangi malzemelerin ne şekilde uygulanması gerektiği konusunda bilgilidir.
 
Okunma: 109     Tarih: 14.09.2023