Temel Su Yalıtımı Uygulama Çalışmaları

Temel Su Yalıtımı Uygulama Çalışmaları

Temel Su Yalıtımı Uygulama Çalışmaları

Temel su yalıtımı uygulamasında dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar söz konusudur. Temel altı betonu olarak bilinen grobeton çimento oranı az olan bir beton türüdür. Yapının temelle ilgisini kesmek için dökülür. Temel su yalıtımında önce grobeton yüzeyinin pürüzsüz olması gerekir. Bitümlü mebran kullanılacaksa grobeton üzerine astar sürülmesi gerekir. Astar çalışması yapılmazsa yalıtım istenilen sonucu vermez. Çünkü astar bitümlü mebranın uygulama yapılacak olan bina ile birleşmesini sağlar.
Temelde yapılacak olan su yalıtımları için astar uygulamasından sonra kurumasının beklenmesi gerekir. Astar üstüne uygulama yapılacak olan mebranın ısıtılarak yapıştırılması gerekir. Temel betonunun dökülmesinden sonra ise perde betonlarda ve düşey yüzeylerde yine aynı uygulama çalışmaları yapılmalıdır.
 

Temel Su Yalıtımı Uygulanmazsa Ne Olur?

İnşaatın temel aşamasında uygulanması gereken yalıtımlarla binayı olumsuzluklardan koruyabilirsiniz. Temel su yalıtımı uygulamaları yapılmazsa ya da yanlış uygulamalar tercih edilirse binanız ilerleyen zamanlarda suyun olumsuzluklarına maruz kalır. Binanın taşıyıcı elemanları özelliğini yitirir. Performans kaybıyla birlikte binanın dayanım gücü zayıflar. Bu durum yaşanacak olan küçük sarsıntılarda bile yapının gücünü kaybetmesine neden olur.
Aynı zamanda bodrum katlarda nemlenme, rutubetlenme sorunları meydana gelir. Binanın dış duvarlarından ilerleyen su diğer katlar için de rutubet durumunun yaşanmasına neden olur. Kötü kokularla birlikte, böceklenme, küflenme sorunları da yaşanmaya başlanır. Doğru ve kaliteli malzeme kullanılarak yapılacak olan temel su yalıtım çalışmaları ile tüm bu olumsuz durumlardan korunabilirsiniz.
 

Temel Su Yalıtımı Önemi

Binaların en önemli bölümü temelleridir. Temelde yapılacak olan çalışmalar ne kadar titizlikle ve dikkatlice yapılırsa binanın gücü de bir o kadar artar. Temelin kuvvetli olması ve hassasiyetle uygulanması yeterli olmayacaktır. Bunun yanı sıra temelde su yalıtım çalışmaları da yapılmalıdır. Böylelikle temel altında bulunan yer altı suları ve yağmur suyu birikintilerinden binayı korumuş olursunuz.
Temel su yalıtımı, binada kullanılan demirlerin korozyona uğramasını engeller. Taşıyıcı elemanları suyun olumsuz etkilerinden korur. Toprak genellikle nemli bir durumdadır. Üstelik yağmur ve kar suları da temelde birikerek uzun zaman burada kalabilir. Binanın temelinde, perde betonlarında, yan duvarlarında yapılacak olan su yalıtımları ile uzun ömürlü ve sağlıklı yapılar elde edebilirsiniz. 
 
Okunma: 8     Tarih: 13.11.2023